100 Jahre Republik Österreich
Hianznkuchl - Rezepte aus Omas Zeit
Mit der "Hianznkuchl" bewahrt der Hianzenverein Oberschützen´ fast in Vergessenheit geratene Kochrezepte.
OBERSCHÜTZEN (kv). Gerichte wie "Mülifoafal, Oanigl, Brodsteaz oder Houvülschoatn" kommen heute wohl nur mehr selten auf den Küchentisch.
Die Burgenländisch-Hianzische Gesellschaft präsentiert ein Kochbuch mit einer umfangreichen Rezeptsammlung für traditionsbewusste Köche, frei nach dem Motto: „Mei, deis kinnt i wirkli wida amul koucha!“
„'Dei houd a guidi Kuchl' war schon immer das größte Lob für eine burgenländische Hausfrau", heißt es im Vorwort von Geschäftsführerin Doris Seel.
Einfach nachzukochen
Die Hianznkuchl versteht sich nicht als historische Rezeptsammlung, sondern lediglich als Sammlung bodenständiger Rezepte, die auch heute noch gut nachgekocht werden können. Eine zweite Besonderheit stellt die Beschreibung der Zubereitung in hianzischer Mundart dar, um allein schon durch die Sprache einen Burgenlandbezug herzustellen und zwischendurch vielleicht auch ein kleines Lächeln auf die Lippen der Leser zu zaubern.
Baulsuppm
A viadl Kilo weißi oda gschegati Baul (Bohnen) iwa d Nocht aiwoacka und am nächstn To: mid an Loabiabladl (Lorbeerblatt) und Solz in an frischn Wossa woach koucha. Oft riahst a Ochtl sauran Rahm, an Pfeiffa und an preißtn Knoufl (Knoblauch) in die Suppm, wann s z lind is, tuist as nou a weingl nousolznan.
Bochana Hoadnsteaz
Tuist a Heifal vull woazanas (Weizenmehl) und a Heifal vull hoananas Möhl (Heidenmehl) mischn und solznan. Oft mochst a Dampfl (Vorteig) aus an holm Lita lauwo:na Müli (lauwarme Milch), an Packl Geam und zwoa Eißleiffl Zu:ga und lousst deis a weingl aufgeih.
Noucha mischst as Möhl mid n Dampfl und an zloussanan Buda und schlo:st (abschlagen) ollas mid n Kouleiffl guid o. Da Toa muiß sou sai, dass a van Kouleiffl oirinnt. Hiaz guiß den Toa in a guid augfettnts und mit Möhl ausgsta:bts Blei: und boch n schai brau. Wannst mo:st kaunst oubm holwati (halbe) Zweitschgn drauf leign und mitbocha. Dou gheat a Kaffee oda a Müli dazui trunga.
Houwülschoatn
Riah 5 Duda (Dotter), Rum, 1 EL Solz, 2 EL sauran Rahm und 18dag Möhl zan an glottn Toa und lous n a holwi Stund rostn. Oft wolg eam ding aus und schneid viaeickadi Stickl au. Mid an Toara:l ra:l (Teigrad) zwoa-, dreimul duach, schau owa, dass da Raond gaonz bleib. Fadl an Kouleiffl duach die Toastrafn und boch dei Kropfn in an hoaßn Fett ausa. Du kaunst den Toa a in a Schneebollmfuam geibm.
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